Är Enköping en kommun, eller ett större bolag med partnerföretag och underleverantörer?

Jag var på Enköpings kommuns näringslivsdag. Ett bra eftermiddag med mycket nyttigt och många möten. Jag tycker att det är ett viktigt arrangemang. Det är dock en sak som slår mig såhär efteråt. Kommunens näringslivsdag liknade något jag varit med på många gånger i mitt gamla yrkesliv i privat sektor. Låt mig förklara:

Jag har jobbat på olika företag som alla haft status som partner till ett eller flera större bolag. De större bolagen kunde heta IBM, Microsoft, ATEA eller AFRY. Gemensamt för dem var (och är) att de har en affärsmodell som bygger på ett ekosystem av partnerföretag och underleverantörer. De förlitar sig på att en rad mindre, och ofta lokala, företag hjälper till med leveranser, agerar underleverantörer i stora projekt eller står för införsäljning av det stora bolagets produkter.

Gemensamt för bolagen var också årliga konferenser då de samlade sitt nätverk av partnerföretag och underleverantörer. Programmet brukade vara snarlikt oavsett vilken logotyp som stod på flaggor och rollups. Bolaget presenterade nyheter och strategier, bjöd på en intressant föreläsning, stimulerade nätverkande, gav extra uppmärksamhet åt något framgångsrikt mindre företag, och slutligen fanns möjlighet för de närvarande företagen att lämna synpunkter och peka på saker i relationen som borde förändras.

Det liknar väldigt mycket näringslivsdagen i Enköping. Och inget fel i det. En kommun har också ett intresse av att presentera nyheter och strategier, bjuda på en intressant föreläsning, stimulera nätverkande, ge extra uppmärksamhet åt något framgångsrikt mindre företag, och ge möjlighet för de närvarande företagen att lämna synpunkter och peka på saker i relationen som borde förändras. Exakt det som stod på programmet på Enköpings kommuns näringslivsdag.

Men det fattas något här. Kommunen är inte ett större bolag med ett nätverk av partnerföretag. Kommunen är en politiskt styrd demokratisk organisation. Och på Enköpings kommuns näringslivsdag var politiken helt osynlig. Inte bland besökarna, där var vi några stycken, men väl i programmet och på scen. Inte ens den sedvanliga programpunkten ”Kommunalrådet hälsar välkommen” fanns med. Kommunen presenterade sig helt och hållet som ett företag där olika befattningshavare redogjorde för sina områden. Det var kommunala tjänstemän som berättade att ”vi” tagit fram ett nytt näringslivsprogram, att ”vi” tag it fram ett program för landsbygdsutveckling och som sade att ”vi” inte hade någon strategi för att bli en kommun för logistikföretag utan att det var mer bredd och tillverkning som gällde. Inte ens när några företagare hade synpunkter på kommunens avgifter blev svaret något annat än att ”vi” ska titta på det.

I själva verket är det mesta av det här politiskt beslutat. Den som vill ändra på avgifterna gör bäst i att övertyga folkvalda politiker om en ny modell, eller till och med se till att det blir en annan majoritet efter nästa val. Avgifterna beslutar vi om i kommunfullmäktige. Det hade alltså varit högst rimligt att företagarna på plats fått svar från några politiker när de hade synpunkter.

Samma sak gäller kommunens olika program för sådant som landsbygds- och näringslivsutveckling. De är politiskt beslutade. Och det spelar faktiskt ingen större roll att en kommunal tjänsteman på en sån här tillställning säger att vi inte har någon strategi för logistikföretag och berättar att de lageranläggningar som byggts har tillkommit på spekulation på mark som kommunen inte kunnat kontrollera. Det stämmer nämligen inte.

För det första står det i näringslivsprogrammet att en stark tillväxt sker inom lager och logistik, att samarbete med de privata aktörerna är viktigt för att kunna tillgodose behovet framöver, och att ”kommunen behöver öka takten för att skapaförutsättningar för dessa verksamheter”. Det finns till och med en egen rubrik i programmet om detta (se avsnitten 2.4.3.1 och 2.4.4.2). Att Enköping inte satsar på att bli en plats för logistik är alltså inte sant.

För det andra är det politiska beslut som styr både näringslivsprogram och etableringar. Det kommunala planmonopolet gäller oavsett vem som äger marken. Att det vuxit upp stora lageranläggningar här är en följd av politiska beslut i form av näringslivsstrategi, detaljplaner och bygglov.

Man behöver såklart inte gilla det som står i näringslivsprogrammet, men det är vad som är beslutat av kommunfullmäktige. Det gäller. Och de finns ett sätt att ändra på det. Kontakta ett politiskt parti. Driv på för en revidering. (Något som inte står i näringslivsprogrammet är för övrigt en sak som står i alla andra program, nämligen att det är beslutat av kommunfullmäktige. Det behöver rättas till.)

Jag menar nu varken att näringslivsdagen borde varit ett politiskt evenemang eller att politiker mer handgripligen ska börja sköta verksamheten. Folkvalda politiker är helt beroende av kunniga tjänstemän som kan ta fram bra beslutsunderlag, agera som myndighet, och se till att de politiska besluten blir verklighet. Men. Vi behöver också polisk styrning och möjlighet att ställa folkvalda till ansvar. För att det ska fungera måste ansvariga politiker vara med i programmet på tillställningar som Enköpings näringslivsdag. Den här gången hade jag önskat se ett kommunalråd eller två som presenterade näringslivsstrategin eller kommenterade frågeställningar från Fjärdhundraland utifrån programmet för landsbygdsutveckling. Och jag tycker att företagarna på plats hade förtjänat svar på frågor om tillsyn och avgifter från några av de politiker som faktiskt är ansvariga för dessa. Det hade inte behövt vara mycket. Några minuter insprängda vid två eller tre tillfällen hade gett en helt annan bild av kommunen. Det hade blivit tydligt att kommunen inte är ett företag. Det hade blivit tydligt att påverkan sker genom politiska partier och att rösta i val.

Varför har det då blivit så här? Varför syns inte de folkvalda politikerna här?

Jag tycker att politikerna backat undan för mycket, och jag tror att det beror på att kommunen styrs för mycket som ett företag där styrelsen utse en VD (kommundirektör) för att sköta verksamheten och i övrigt ägnar sig åt styrdokument och övergripande beslut. Till viss del tror jag att detta beror på en tidsanda som påverkar kommuner oavsett vilka partier som styr. Den stora anledningen till att de politiker som medborgarna har röstat fram backar undan och lämnar allt mer till tjänstemän anser jag dock är ideologisk. Partier till höger driver styrmodeller och budgetprinciper som gör att politiker får allt mindre möjligheter att påverka. Och idag är det partier till höger som dominerar det politiska fältet. Det behöver vi ändra på.

Slutligen. För mig som socialdemokrat är näringslivet oerhört viktigt. Utan ett väl fungerande näringsliv har vi ingen möjlighet till trygga jobb, ingen möjlighet för alla att försörja sig, och i praktiken mycket små möjligheter att finansiera välfärden. Jag är därför helt säker på att vi kommer att ha näringslivsdagar i Enköping också när socialdemokraterna styr kommunen, men vi kommer då göra det mycket tydligare vad som är politiska beslut och vad som inte är det.

I inbjudan till näringslivsdagen stod att det var ”en dag för dialog och möten mellan kommun och näringsliv. Som programmet var utformat var det nu en dialog mellan kommunala tjänstemän och näringsliv. Sådant behövs såklart. Men företagare som har idéer, frågor och synpunkter förtjänar också dialog med och respons från förtroendevalda politiker med relevanta ansvarsområden, också i sammanhang där ”kommunen” står som arrangör. Om det ska bli så måste det finnas politiker med i programmet.

Själv hoppas jag på mer direkt kontakt med företagare. Det är fortfarande mycket vanligare att föräldrar och personal i skolor eller förskolor hör av sig än att företagare gör det. Jag är inte svår att få tag i. Inte mina partikamrater heller.

Kommunen är inte ett företag. Kommunen är vi, alla tillsammans. Och kommunen styr vi demokratiskt.