Hyckleri om ägarprövning av fristående skolor

Det är lätt att instämma i upprördheten när ännu en skola kopplas till extremism, men här är tyvärr hyckleriet uppenbart.

Sakläget är följande:

För två år sedan röstade riksdagen med knapp marginal igenom tuffare krav på ägar- och ledningsprövning av fristående skolor. Tuffare, men uppenbart otillräckliga, det menar nu inte bara jag utan också Säkerhetspolisen (!). Och Liberalerna. Det är bara det att med Liberalernas politik hade vi inte ens haft dessa krav. Liberalerna röstade nej till tuffare lednings- och ägarprövning så sent som för två år sedan. Varför? Jo, L, M och KD hänvisade till likabehandlingsprincipen (!) och krävde att kommuner (ni vet såna med insyn, offentlighetsprincip, meddelarfrihet, ansvarsutkrävande, demokrati, allmänna val etc) skulle vara föremål för samma prövning som privata företag.

Bild
Ur motionen från L, M och KD.

Eftersom kommuner enligt lag är skyldiga att tillhandahålla skola (vilket alla rimligt insatta vet) är det svårt att se detta som annat än en undanflykt eller till och med efterhandskonstruktion. Alliansen skrev dessutom i regeringsställning direktiven till utredningen om lednings- och ägarprövning och hade då inte med något om kommunala skolor.

Extra halsbrytande är att läsa några stycken i motionen från L, M och KD om särskild hänsyn till ”små nystartade företag”. M, L och KD ville sänka kraven så att ”mindre aktörer inte stängs ute”.

Ur motionen från L, M och KD.

Det är rimligt att ställa frågan vem skolan är till för. Att motionen om skolan lades i Finansutskottet är en alltför sorglig illustration av hur det blivit.

Skolan förtjänar bättre än så här.

För den som är intresserad av att läsa mer och också få en internationell utblick rekommenderas inlägget Varför har vi så konstiga skolor, av Jonas Vlachos på Ekonomistas.

(Inlägget publicerades på Facebook 2020-06-24 och har senare återpublicerats här.)