Kommunala skolor i Enköping prioriterar behöriga lärare, varför gör inte friskolorna det?

I veckan har Enköpingsposten uppmärksammat att Enköping ligger i topp i landet när det gäller behöriga lärare. Det är också något som spritt sig i hela kommun-Sverige genom Dagens Samhälles reportage. Att de kommunala skolorna i Enköping lyckas så bra med att rekrytera utbildade lärare är ett kvitto på en välfungerande organisation och uppmärksamheten är mycket välförtjänt.

Enköpingspostens rubrik 2024-09-06.

Tyvärr gäller det här inte alla elever i Enköping. Grovt sett har vi ungefär 600 elever per årskurs i skolåldern i Enköping. Om vi räknar in förskoleklass handlar det om drygt 6000 elever. Av dessa går ungefär 1100, eller ca 18 procent i friskolor. Där är inte lärarbehörigheten alls på samma nivå. Skillnaden är tvärtom mycket stor.

De kommunala skolorna når över 89 procent behöriga lärare (räknat som lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne), friskolorna landar under 65 procent! För Enköpings skattebetalarna borde det vara en oacceptabel skillnad. Friskolorna ersätts enligt samma regler som de kommunala. Trots det är det alltså stor skillnad mellan kommunala skolor och friskolor.

  • Endast en av tio lärare i Enköpings kommunala skolor saknar lärarbehörighet.
  • I friskolorna i Enköping är var tredje (!) lärare obehörig.

Den här bilden är inte heller ny. Vi har sett samma gap en följd av år.

Diagrammet avser skolor i Enköpings kommun. Källa: Skolverkets statistik.

Vi kan också se hur det ser ut på skolnivå. Mönstret är tydligt. Den överlägset största friskolan i Enköping, Kunskapsskolan med över 600 elever når bara 70 procent. Bara en friskola klarar snittet bland de kommunala, den lilla F-5 skolan Robinsson Svedia med 85 elever. Väsentligt sämre ställt är det i högstadiet inom samma koncern. Robinsson-skolorna ingår i Tellus-koncernen och på Robinsson Vårfru finns 173 elever i årskurs 6-9. Inte ens hälften av lärarna är behöriga. Den kommunala Grillbyskolan ligger fortfarande lågt men har en stark uppåtgående trend. Det är viktigt att den fortsätter.

Diagrammet avser skolor i Enköpings kommun. Källa: Skolverkets statistik.

Kan inte Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden göra något åt det här? Tyvärr inte. Regelverket säger att vi ska betala samma ersättning till friskolorna som till våra kommunala skolor, men friskolorna bestämmer själva hur de vill använda skolpengen. Uppenbart är att behöriga lärare är lägre prioriterat. Vad orsaken är får såklart friskolorna svara för själva, men det är väl känt att obehöriga lärare är billigare att anställa. Eftersom de har sämre anställningstrygghet är de också enklare att byta ut.

Det Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kan göra är däremot att arbeta för likvärdiga förutsättningar i de kommunala skolorna, bland annat vad gäller andel behöriga lärare. Socialdemokraterna ville ha ett sådant mål i nämndplanen för mandatperioden, men där fick vi nej av den koalition av Moderater, Centerpartister, Liberaler, Kristdemokrater, Nystart Enköping och Miljöpartiet som styr i Enköping. De vill hellre mäta resultat. Läs mer om det i ett blogginlägg från i våras.

Den kommunala skolan i Enköping står i alla fall stark gentemot friskolorna och det är tydligt att det är i de kommunala skolorna vi skattebetalare får bäst utbildade lärare för pengarna. Frågan är när den styrande högermajoriteten i Enköping ska börja dra slutsatser av det. I mars 2023 var det en interpellationsdebatt om friskolor i Enköpings kommunfullmäktige. Jag frågade då kommunalrådet Peter Book, moderaterna, om hur han såg på det faktum att friskolor i Enköping har lägre andel behöriga lärare. (Video från debatten finns i ett äldre inlägg här.)

Peter Book svarade kortfattat:

”Det tycker jag inte är en debatt vi ska ha i fullmäktige.”

Peter Book, moderaterna, i debatt om friskolors lägre andel behöriga lärare och vad Enköpings skattebetalare får för pengarna.

Kanske är tiden mogen för en politisk diskussion om detta. Inte kan väl moderaterna vara nöjda med att samma pengar ger så mycket lägre andel utbildade lärare för nära en femtedel av eleverna i Enköping?