Igår fredag 11/4 kom nyheten att Entréskolan i Enköping stänger. De elever som går där idag kommer inte kunna gå kvar i höst. Min partikamrat Matz Keijser har skrivit lite om principerna för ersättningen till friskolor på sin blogg. Läs gärna. Jag tänkte uppehålla mig vid varför skolan läggs ned just nu och vad som händer härnäst.
För oss socialdemokrater i opposition i Utbildningsnämnden har det varit väl känt att Entréskolan haft få elever och dessutom allt svårare att locka nya sökande. En del av detta kan möjligen bero på DN:s rapportering om den lilla skolkoncernen och dess skolor, men jag tror själv att Enköpings kommunala skolors goda rykte och höga andel behöriga lärare spelar en avgörande roll.

Hösten 2019 hade Entréskolan 136 elever i årskurs 4-9. Ungefär 23 elever per årskurs. Fem år senare, hösten 2024 hade elevantalet nästan halverats. 70 elever utspridda i sex årskurser från 4-9. Mer än en tredjedel av dessa gick dock i årskurs 9. I årskurs 4-8, de klasser som skulle gå kvar i höst, fanns i höstas endast 46 elever totalt. I snitt nio per årskurs. Och de senaste åren har antalet som börjat i årskurs 4 på skolan varierat mellan noll och nio. Det blir svårt att driva skola så. (Alla siffror från Skolverkets statistik.)
Detta har varit väl känt och det kommer därför inte som någon överraskning för oss i utbildningsnämnden att ägaren lägger ned skolan. De 46 eleverna behöver nu en ny skola i höst. Enligt mediauppgifter har Entréskolan själv sagt att förstahandsalternativet är en garanterad plats i koncernens skola i Västerås. Det är dock inte friskolan som styr över det. Föräldrarna kan precis som alla önska någon av kommunens alla kommunala och fristående skolor. De som inte vill välja eller inte får plats där de önskar kommer att beredas plats i sin närmaste kommunala skola, den så kallade placeringsskolan. Eller som det står i kommunens riktlinjer för skolplacering:
”En elev som går på en fristående skola har under hela sin skolgång rätt att byta till den kommunala skola vars placeringsområde eleven tillhör.”
Ur avsnitt 6.1 i Enköpings kommuns riktlinje för skolplacering i grundskola.
Ingen elev kommer alltså att stå utan skola. De 46 elever det handlar om kommer att få börja i en kommunal skola, om de inte själva väljer något annat. Det kommer Enköpings kommunala skolor att lösa.
Att det blir så här är en följd av en annan mekanism i vårt skolsystem. För friskolor råder etableringsfrihet, det vill säga de etablerar sig var de vill, när de vill och de stänger när de själva önskar. För kommuner råder istället något som ofta kallas utbudsansvar, men som lika gärna kunde kallas etableringsskyldighet. Den kommunala skolan måste finnas på rimligt avstånd från hemmet, för alla barn och vid alla tillfällen. Det är förstås inget konstigt att den kommunala skolan har denna skyldighet. Så måste ett skolsystem fungera. Det märkliga är att friskolornas stora frihet inte avspeglas alls i vilken ersättning de får.